
Af Karen Hansen Lyse, Registreret Revisor, FSR Danske Revisorer
Vær opmærksom på, at der er forskel på den elafgift, som du skal betale af almindelig elforbrug til lys, TV, pcér og andre elapparater og den elafgift, du skal betale af el til opvarmning af din private bolig.
Hvis du ikke har styr på dine registreringsforhold allerede, er der penge at spare fremover.
Med en ny klimaaftale sænkes elafgiften fra 1. januar 2021 til kr. 0,01 pr. kWh, for el anvendt til opvarmning, mens elafgiften til almindelig forbrug p.t. lyder på kr. 1,115 pr. kWh.
Hvordan sikrer du en lavere elafgift for elopvarmning?
Såfremt din bolig primært opvarmes med el, og denne varmekilde er korrekt registreret i kommunens BBR register, er du berettiget til den lave sats for elafgift.
El til opvarmning udgør ikke kun elopvarmning via elradiatorer, men omfatter også varmepumper og jordvarme.
Når der er styr på BBR registreringen af elvarme som boligens varmekilde, skal du henvende dig til dit elselskab og ansøge om nedslag i elafgiften. Dette gør elselskabet ikke automatisk for dig, når du eksempelvis skifter varmekilde. Elselskabet vil typisk bede kommunen bekræfte dine opvarmningsforhold, og herefter opkræver elselskabet fremover automatisk den nedsatte elafgift hos dig.
Du skal ikke opsætte bimålere. Din afregning baserer sig derimod på, at de første 4.000 kWh el pr. år er til almindeligt elforbrug, hvor du fortsat skal betale den almindelige sats i elafgift, mens du for elforbrug over 4.000 kWh pr. år kun skal betale den lave sats.
Øvrige overvejelser
Denne udvikling i udgifterne til opvarmning af boliger (samt sommerhuse) er en overvejelse værd, såfremt du står foran at skulle skifte opvarmningsform. Ved skift bør du også undersøge, om der
Download PDF